Sockerkaka

Detta recept är ett av mina favoriter för det är inte mycket som slår en nybakad sockerkaka. Äggen kan ersättas med äggpulver (blir lite mer kompakt men samma smak), smöret kan ersättas med margarin eller olja och mjölken med mjölk gjord på mjölkpulver.

Ingredienser

Tid: under 60min

Form ca 1,5 liter. Ugnstemperatur 175°C
50 g margarin, smör eller 45ml olja
1 ¼ dl mjölk (kan ersättas med mjölkpulver och vatten)
2 ägg (kan ersättas med äggpulver)
2 dl socker
3 dl vetemiöl
1 ½ tsk bakpulver

Smaksättning:
2 tsk vanillinsocker eller rivet skal av
½ citron

Gräddningstid
35-40 min
Omnia: Starta på hög värme och sänk efter några minuter till rätt låg effekt.
Kolla gärna kakan efter 15-20min för ibland gräddas kakan väldigt fort beroende på kökets effekt och utformning.

Sätt pä ugnen på 175 gr. Smörj och bröa formen. Smält fettet och häll i mjölken, den kan gärna bli varm.

Vispa ägg och socker pösigt, tex med elvisp. (Med äggpulver blir det inte lika pösigt) Tillsätt fett och mjölk, ev smaktillsats, och sist mjölet blandat med bakpulver. Hall smeten i formen.

Grädda kakan genast i nedre delen av ugnen 35-40 min. Lat den svalna nagot i formen, stjälp sedan upp den.

Om du gräddar i en Omnia eller liknande så börjar på hög värme och sänk efter några minuter på låg effekt.

MARMORERAD KAKA

• Gör sockerkakssmeten med vanillinsocker. Häll ⅔ av smeten i smord och bröad form. Blanda 2 msk kakao och 1 msk vatten i resten av smeten. Ringla ner den mörka smeten i den ljusa. Grädda som ovan.

Kan gräddas i kransform eller avläng bakform till kaffekaka eller ev i slät rund form (2 1) till tartbotten.